EU-VALET

Viktigt att rösta anser väljare i Jämtlands län

2:23 min

Kulturpolitik är en orsak till att flera länsbor tycker att det är viktigt att gå och rösta. Nationalmuseum på Jamtli hade aldrig blivit av utan EU-stöd.

EU kan vara ett verktyg för oss. Om vi är bra på att ta vara på de möjligheter som finns inom EU så kan det ske satsningar regionalt och lokalt, säger väljaren Moa Breivik i Östersund till P4 Jämtland.

Enligt en opinionsundersökning som Novus gjort för Sveriges Radios räkning anser nästan 70 procent av dom tillfrågade i Jämtlands län att deras röst i EU-valet är ganska eller mycket viktig.

För Moa Breivik är EU:s kultur- och regionpolitik en orsak till att hon tycker det är viktigt att gå och rösta. Andra frågor som engagerar henne är klimatet och sociala frågor.

Utan 23 miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond hade bygget av nya Nationalmuseum i Östersund blivit av.

– Utan de pengarna hade vi inte kunnat etablera den här verksamheten med ett nytt konstmuseum, säger Christina Wistman, biträdande museichef.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio P4 kanaler i de fyra Norrlandslänen. 2 255 intervjuer har genomförts under perioden 3-15 april. De utfrågade är boende i Jämtlands län, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten i åldrarna 18-79 år. De är slumpmässigt rekryterade och utfrågade via webbintervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista