KLIMATET

Tre kommuner får egen "budget" för att minska utsläppen

1:45 min

Östersund, Ragunda och Åre är tre av tio kommuner i landet som fått en så kallad koldioxidbudget uträknad åt sig av forskare vid Uppsala universitet.

Syftet är att se hur mycket koldioxidutsläppen måste minskas för att kommunerna ska nå sin del av Parisavtalets mål, på högst två graders global uppvärmning. 
 
Budgeten kan hjälpa en liten kommun för att minska utsläppen

- För oss blir det som ett golv att utgå från i vårt fortsatta arbete, säger, Göran Hansson som är bygg och miljöchef i Ragunda till P4 Jämtland.
 
I samtliga tre kommuner i länet måste utsläppen minska med 16 procent, årligen fram till 2040. Siffran är radikal, men syftet med budgeten är att visa allvaret.

Budgeten visar även att sedan 2010 står koldioxidutsläppen närapå stilla i kommunerna, någon trend att de sjunker går inte att se. Trafiken står för den största delen av utsläppen.
  
I Östersunds kommun finns en bred enighet om att vara fossilfria 2030. Det i en kommun som enligt egna uppgifter visar att hälften av alla som tar bilen till jobbet har mindre än 5 km dit. 
 
Att ställa om handlar om satt släppa bekvämligheten och tänka annorlunda enligt Ann-Louise Hallström, från Mattmar.

– Det handlar om att tänka om, är det 5 km och sommar kanske man kan cykla, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista