DOKUMENTERAR BROTTSPLATSER

Drönare hjälper polisen att lösa brott

1:45 min

Så kallade drönare, fjärrstyrda, förarlösa flygfarkoster har blivit ett viktigt arbetsverktyg för polisen i Jämtlands län när det gäller att lösa brott, hålla ordning och leta efter försvunna personer.

– Målsättningen är att drönarna ska bli till ett vardagsverktyg, men riktigt där är vi inte än. I nuläget används de till att dokumentera brottsplatser och för att skydda egen personal vid insatser, säger Jörgen Nordquist, en av Jämtlandspolisens två drönarpiloter till P4 Jämtland.

Drönarna användes exempelvis vid den stora polisinsatsen när en man barrikeraderat sig i en lägenhet i Östersund för ett par helger sedan. Farkosten används också exempelvis i sökande efter försvunna personer och vid fjällräddningsinsatser.

– När man kommer till en plats och skickar upp en drönare så får man direkt en bild av hur det ser ut just där, just nu. Och sedan kan man spana av relativt stora ytor på kort tid istället för att gå till fots, säger Jörgen Nordquist.

Han poängterar att drönarna inte är till för att bevaka privatpersoner, utan för att lösa brott.

– Folk behöver inte vara rädda för att de blir övervakade på något sätt.

Det var i fjol som det beslutades att polisen över hela landet skulle börja använda sig av och i Jämtland började man använda sig av det nya verktyget under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista