STRESS OCH ORO

Efter mögellarmet – femte flytten på arton månader för Krokomsförskolan

3:09 min

I väntan på nya lokaler har förskolan Regnbågen fått flytta hela verksamheten fem gånger på ett och ett halvt år. Nu är personalen frustrerade och trötta.

Hösten 2017 kom larm om mögel på Regnbågens förskola i Krokom. Skolan utrymdes och barnen placerades om tillfälligt. Men saneringen hjälpte inte. Möglet var kvar och Regnbågen fick utrymmas igen efter bara två veckor. Den här gången blev det akut utrymning till lokaler i Dvärsätt som inte alls var anpassade för förskoleverksamhet.

Väl på plats i Dvärsätt fick förskolepersonalen själva anpassa lokalerna till förskola genom att till exempel sätta upp ljuddämpning.
I somras fick de tillgång till nya lokaler i centrala Krokom, där de håller till nu. Här fick de också jobba mycket själva med att ställa i ordning lokalerna.

Nu är det dags igen. Hela verksamheten ska flyttas, den här gången till andra sidan av samma hus. Åter igen är det personalen som får lägga sin arbetstid på att planera.

– På ett sätt kan jag förstå att det är vi som gör det, eftersom vi vet hur en förskola ska se ut. Men det är ju inte vårt jobb,  säger pedagogen Josefin Pevny på Regnbågens förskola.

Om några år är det tänkt att förskolan ska få flytta till helt nya egna lokaler i centrala Krokom. Fram till dess hoppas personalen på Regnbågen att det här är sista flytten. Enligt dem själva har alla flyttar tagit tid och energi från den vanliga verksamheten och slitit på pedagogerna.

– De här barnen får ju inte en likvärdig utbildning. Under ett och ett halvt år har allt gått ut på att starta upp hela tiden. Barnen blir ju också oroliga och stressade, säger pedagogen Johanna Öhnström.

Allt det här har också gjort många föräldrar upprörda. Hanna Natanelsson är en av dem:

– Det känns fruktansvärt. Jag är glad att de får vara kvar på samma ställe men kan inte för mitt liv förstå varför de ska byta sida på huset.

Verksamhetschefen för barnomsorg i Krokom, Elisabeth Englund, säger att hon förstår frustrationen.

– Jag förstår att de känner sig trötta på att flytta och att det tar tid från det viktiga arbetet med barnen. Det vi gör från ledningen är att avlasta så mycket som möjligt. Men i sista änden är det ju personalen som är mitt i flytten, säger Elisabeth Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista