Sommarplåga

Barnläkare: Svullnad på myggbitna barn är inte farligt

2:21 min

Många föräldrar söker läkarhjälp för myggbett. Läkaren Jessica Westman berättar om varför reaktionen kan bli stark hos barn.

Myggbett på barn är det vanligaste att vi söker hjälp för när det gäller bett. Det berättar barnläkaren Jessica Westman som arbetar på Östersunds sjukhus.

– Det kan svullna otroligt mycket. Det kan bli som en tennisboll vid ögonlocket. Det ser läskigt ut fast det inte är så farligt. Svullnaden beror dels på att vävnaden runt ögonlocken inte sitter fast så hårt. För det mesta behöver man inte göra så något, utan mest vara lugn – det läker av sig själv, säger Jessica Westman.

När det gäller getingstick säger hon att ungefär så få som 1% av stuckna barn i Sverige får en farligt reaktion. Inget barn här i landet har dött av ett getingstick i modern tid. Om barnet blir stucket – kyl med is eller lägg en upplöst värktablett på sticket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista