Skulle spara 4 miljoner

Ingen nedläggning av kulturskolan i Krokom

I Krokoms kommun har en nedläggning av kulturskolan varit ett möjligt alternativ för att spara pengar, men barn- och utbildningsnämnden i Krokom beslutade på tisdagen att inte gå vidare med de planerna.

Nedläggningen av kulturskolan har varit ett (tjänstemanna-)förslag till hur nämnden skulle kunna minska sina kostnader med 5 miljoner kronor, vilket de blivit ålagda som en del av ett större sparbeting inom kommunen.

– Kulturskolan kostar närmare 4 miljoner kronor, motsvarande 12 000 kronor per år och elev, så det skulle inneburit en stor besparing i ett slag, säger Jannike Hilding (M), ordförande i barn och utbildningsnämnden, till P4 Jämtland.

I stället föreslår nu nämnden att kommunstyrelsen tar över kulturskolans verksamhet så att man tillsammans med Allmänkulturen kan effektivisera och utveckla arbetssättet så att fler barn och ungdomar kan få ta del av kulturskolans verksamhet.

Kommunstyrelsen väntas tidigast efter sommaren fatta beslut i ärendet.

Som andra alternativ, om kommunstyrelsen inte antar förslaget, äskar barn- och utbildningsnämnden i Krokom en utökning av sin budgetram med 5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista