FJÄLLTURISM

Rörelsehindrade: Försämring när kabinbanan i Åre rivs

1:49 min

När kabinbanan i Åre rivs nästa år blir det betydligt svårare för personer med nån form av rörelseproblem att ta sig upp på Skutan.

I dag kan man ta sig från parkeringen upp till bergstationen på toppen utan att lämna sin rullstol. Det alternativ som finns efter rivningen är att ta gondolliftarna, men då med ett byte efter halva sträckan. Det innebär en förflyttning på nära 100 meter.

– Det är jättetråkigt för under sommaren tar man sig inte upp på annat sätt än med kabinen, säger skidåkaren Håkan Munksten till P4 Jämtland. Han har tidigare arbetat med tillgänglighetsfrågor inom turismen och nu är rullstolsburen.

Problemen går att lösa

Tillgängligheten är något som det finns internationella och nationella regler kring och vid ny- eller ombyggnation ska det beaktas. Dock handlar detta om att ta bort en anläggning och således gäller inte dessa regler. Skistar menar att om det blir problem så går det att lösa.

– Om man har väldigt svårt att ta sig mellan de båda gondolliftarna tar man kontakt med oss så hjälper vi till säger Skistars platschef i Åre, Niklas Sjögren.

Kabinbanan som tar cirka 280 personer i timmen har låg kapacitet och problem med isbildning. Den kommer vara igång även den här vintersäsongen sedan är planen att ta bort den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista