Utslagning i Årets stadskärna

Klassiskt konditori i Östersund i konkurs

0:45 min

Konditoriet Törners på Storgatan i Östersund försattes på onsdagen i konkurs, på egen begäran. Det är andra konkursen inom loppet av ett par år.

– Vi har varit för stora för att vara små och små för att vara stora, säger ägaren Per-Åke Wahlund till P4 Jämtland.

– Det var den enda utvägen, kostnaderna har varit betydligt högre än intäkterna, säger ägaren Per-Åke Wahlund till P4 Jämtland.

Han konstaterar att konditoriet har haft alldeles för stora och dyra lokaler och att det lär vara en förutsättning att bygga om lokalerna, anpassa lokalytan, för att någon ska kunna ta över och driva konditoriet vidare.

Trots att Östersund för bara ett par veckor sedan fick pris för Årets stadskärna finns också stora skillnader i förutsättningar för näringsverksamhet i citykärnan, anser Wahlund.

– Storgatan har blivit ett sidospår. Jag tror man måste ta i med kraft om man ska få liv i den, eller så resignera och acceptera att Prästgatan är den enda handelsgatan i innerstan.

– Jag hoppas att varumärket får leva vidare och att någon annan tar vid och försöker föra traditionen med lokalt producerade konditorivaror vidare, säger Per-Åke Wahlund, som tycker det vore synd om de stora, riks- och världstäckande kedjorna i branschen helt tar över marknaden.

Törners är ett av de gamla klassiska fikaställena i Östersund och grundades i början av 1950-talet av Lars och Lena Nystedt.

Det är oklart vad som nu händer med konditoriet.
Tre anställda berörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista