Vinter-OS 2026

Skattefråga svårknäckt nöt vid vinter-OS i Sverige

1:37 min

Sveriges Olympiska kommitté förhandlar fortfarande med Internationella Olympiska Kommittén, IOK, om delar av ansökan för Vinter-OS 2026.

IOK vill bland annat slippa moms och inkomstskatter, men det tycker inte Per Palmström, vice ordförande i SOK är rimligt.

– Jag tycker inte det ska vara några skattebefrielser. Det är den linjen vi driver i förhandlingarna med IOK, säger Per Palmström, vice ordförande SOK.

Förhandlingarna måste vara klara innan omröstningen den 24:e juni då det avgörs var vinter-OS 2026 hamnar. IOK har traditionellt en mängd krav på arrangörslandet, slippa inkomstskatt och moms är ett av dem, men det anser alltså Per Palmström på SOK inte är rimligt. Det kan dessutom vara svårförenlig med svensk lagstiftning.

Men det kan då istället kosta SOK andra saker i förhandlingen med IOK. Men Per Palmström räknar med att det ska gå att komma överens med IOK.

– Vi har från vår sida sagt att det är uteslutet att de kommer att bli en svensk särskild lagstiftning för att vi söker OS. Vi tycker inte alls att det passar in i IOK:s nya idéer där man anpassar sig till det land där man lägger spelen, säger han.

Beslut om det blir Sverige eller Milano/Cortina som får arrangera vinter-OS 2026 fattas av IOK nästa måndag den 24 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista