Bredbandsmiljoner betalas åter till kommunerna

Efter påtryckningar från kommunerna betalar nu regeringen ut de pengar som kommunerna lagt ut på bredbandsutbyggnad, beslutet tas troligen på torsdag.

Det handlar om 180 miljoner kronor som regeringen beslutat om tidigare men som frös inne i vårbudgeten.

Jämtland får mest med 29 och en halv miljoner kronor , sedan kommer Norrbotten som får närmare 20 miljoner och Sörmland som får 14 miljoner kronor. Pengar som kommunerna redan lagt ut - i tro att man skulle få tillbaka dom av staten. Frysningen av utbetalningarna i våras kom som en chock för många kommuner.

Regeringen har tidigare beslutat atta satsa 5 och en halv miljarder kronor på att stödja utbyggnaden av bredband i landet - som en regionalpolitisk åtgärd.

Av dom pengarna finns 744 miljoner kronor kvar - och Sveriges kommuner och landstings it-strateg Björn Björk är kritisk till hur regeringen hanterar bredbandsfrågan.

- Man skulle inte ha fryst pengarna överhuvudtaget och nu när man släpper pengarna skulle man ha släppt alla pengar på en gång, säger Björn Björk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".