Fladdermöss

Forskare söker fladdermusspanare

1:55 min

Upptäcker du fladdermöss på din sommarstugevind eller ser dem någon annanstans när du är ute sent på kvällen kan du vara till stor hjälp för forskningen.

Forskare vid Stockholms universitet vänder sig nu nämligen till allmänheten för att få hjälp att rapportera in var någonstans de svenska fladdermössen håller till i sommar.

– De är ju ofta på vinden, i källaren eller under takpannorna, säger Sara Cousins, som är professor i naturgeografi vid Stockholms universitet.

Men faktum är att man vet ganska lite om vilka miljöer de gillar bäst:

– Vi har dålig koll på exakt var de bor någonstans. Vi vill veta hur landskapet är kring de här platserna, och då behöver vi många observationer. Att vi vet en eller två platser räcker inte. Så dels vill vi få in observationer från hela landet, dels från många ställen, och då behöver vi folk som kan rapportera in det här, säger hon.

För att få hjälp av allmänheten har forskarna nu startat en hemsida, där du som ser en fladdermus kan knappa in din position och på så sätt hjälpa till att öka kunskapen kring deras sommarbostäder.

– Man behöver inte säga vilken sort det är eller så, bara att de verkar bo där under sommaren, säger Sara Cousins.

Med det här verktyget hoppas forskarna kunna hjälpa fladdermusen, och att förstå vad som påverkar dess förekomst.

– Vi vet att landskapsförändringar och klimatförändringar har påverkat den här organismgruppen mycket, de har minskat mycket. Så vi vill veta vad som händer och förstå mer. Men också kanske försöka hjälpa till att skydda fladdermusen för framtiden, säger hon.