PROBLEMATISK BLOMMA

EU-byråkrati sätter käppar i hjulen för kampen mot lupinerna

2:00 min

Blomsterlupinen är ett problem för den svenska floran och även om Naturvårdsverket vill bekämpa den så hindras de av ett EU-direktiv.

För många kan lupinen uppfattas som inget mer än en fin blomma, men den kan ställa till med stora problem eftersom den konkurrerar ut andra växter. Anita Dannö i Lillsjöhögen utanför Östersund har haft problem med lupiner i många år.

– De växer överallt, både längs vägen och i skogen. Jag är inte förtjust i dem, säger hon.

Naturvårdsverket är ansvarig för att ha koll på invasiva arter och skulle vilja begränsa lupinens framfart, men det går inte, menar man. Detta då arten ännu inte omfattas av någon lagstiftning om invasiva främmande arter.

– Blomsterlupinen är en av arterna som inte är reglerad i någon lag ännu. Den är inte med på förteckningen som är kopplad till EU-förordningen. Det vi rekommenderar är att man tar bort lupinerna men det finns som sagt inget tvång att ta bort den, säger Ulf Larsson på Naturvårdsverket.

Men en lösning på problematiken kan vara nära. I juni hölls ett möte på EU-nivå bland myndigheter för att diskutera om lupinen ska täckas in i EU-förordningen. Ett beslut kommer att tas under sommaren.

– Om vi får ett legalt stöd från EU, då kommer vi ha möjligheten att kunna bekämpa lupinerna, säger Ulf Larsson på Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista