Kindberg-utredningen

Fotbollsförbundet prövar inte anmälan mot Kindberg och ÖFK

0:49 min

Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd går inte vidare med anmälan mot Östersunds FK eller mot klubbens förre ordförande Daniel Kindberg gällande ekonomiska oegentligheter.

Orsaken är att anmälan kom in för sent, och därmed anses preskriberad.

Det var i februari i år som fotbollsförbundets licensnämnd ville pröva saken utifrån misstankarna i åtalet mot Kindberg för att eventuellt straffa klubben.

Enligt Riksidrottsförbundets stadgar måste en sådan anmälan ske inom två månader från det att en misstänkt förseelse blivit känd.

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att uppgifter i media, tillsammans med den granskning som Östersundshem publicerade i juni 2018, gör att det bör anses att licensnämnden kände till händelsen redan då.

ÖFK riskerar dock fortfarande att straffas med nedflyttning eller böter då det är på förbundets representantskapsmöte som beslut fattas om eventuell degradering, skriver TV4:s Fotbollskanalen.

– Det är en separat prövning i förhållande till det disciplinära och den frågan lever alltjämt och går i ett eget spår, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Aftonbladet.
 
Rättegången mot Daniel Kindberg, som misstänks för grova ekonomiska brott, sköts upp i våras och väntas starta i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista