Kommunikationer i glesbygden

82-åriga Elsie ensam i byn – utan telefon och trygghetslarm i tre veckor

1:44 min

Telefonen hos 82-åriga Elsie Eliasson har sedan slutet av juni legat nere, vilket avsevärt försvårar hennes liv.

82-åriga Elsie Eliasson är den enda bybon i byn i Sandviken vid sjön Torrön, i nordvästra Jämtland. Då hon varken har körkort eller bil är telefonen mycket viktig, men sedan i slutet av juni har den fasta telefonen legat nere.

På gården vid sjön Torrön har Elsie tio stugor som hyrs av främst fiskande turister och det är avgörande för verksamheten att de kan ringa och boka. Det mobila nätet i byn fungerar svagt och bara på vissa ställen då masterna ligger för långt borta.

Elsie har även ett trygghetslarm som är kopplat mot hemtjänsten i Järpen cirka 100 kilometer bort men när telefonen inte fungerar så gäller det samma med larmet.

– Man blir otrygg, det är inte roligt och det är under all kritik att det ska ta flera veckor att reparera felet, säger Elsie Eliasson.

Telias presstalesperson Inger Gunterberg säger när P4 Jämtland ringer upp på torsdagen att problemen sannolikt åtgärdas denna vecka och vad det beträffar larmfunktionen är det upp till Åre kommun att hitta lösningar när larmen inte är uppkopplade.

Att reparationsarbetet dröjer beror bland annat på att det inte finns så många tekniker som i dag kan serva det gamla kopparnätet och att det ibland är svårt att hitta reservdelar, enligt Telia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista