JAKTSTOPP

Efter avlyst småviltsjakt – jägare hänvisas till mindre marker

1:19 min

Beslutet om att avlysa småviltsjakten på samebyn Ruhvten Sijtes åretruntmarker i Härjedalen innebär att de som betalat jakttillstånd måste jaga på betydligt mindre marker.

Det var i förra veckan som länsstyrelsen i Jämtland beslutade att gå samebyn till mötes att avlysa småviltsjakten på deras åretruntmarker.

Men länsstyrelsen hade då redan sålt 179 jakttillstånd har till 84 personer. Nu erbjuder de i stället de personerna att jaga på andra marker i närheten.

– De får jaga på två områden. Det är betydligt mindre areal men det är bättre än ingen jakt alls, säger Tommy Dadell, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Bakgrunden till beslutet är att samebyn menar att de inte har tillräckligt med mat åt sina renar, då markägare sagt upp kompensationsmark som samebyn fick från staten på 70-talet - och att deras renbetesmarker nästan halverats. Därför vill de inte att det i år bedrivs någon småviltsjakt på deras marker.

Men en privatperson har nu överklagat länsstyrelsens beslut, och det blir upp till regeringen att pröva frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista