Stort bygge

Sveriges tredje största solcellspark byggs i Östersund

1:38 min

Östersunds solpark är det officiella namnet på den solcellspark som har börjat byggas norr om centrala Östersund, en park med en storlek av åtta fotbollsplaner.

Solcellsparken, som väntas kunna skicka ut ström i december i år, kommer att bli Sveriges tredje största och just nu är markberedningen i området i full gång.

– Det är en stor yta och kommer att ge hushållsström till 600 villor eller tusen lägenheter, säger Caroline Hildahl som är Jämtkrafts projektledare.

Parken har enligt Caroline Hildahl en livslängd på 30 år och väntas kosta 24 miljoner kronor, vilket delvis finansieras med ett statligt investeringsstöd.

De kommunala bostadsbolagen Jämtkraft och Östersundshem blir tillsammans huvudägare på totalt 75 procent. Resterande ligger ute till försäljning som andelar för allmänheten.

– Vi har tänkt deläga det här tillsammans med kunder både från privatsidan och företagssidan som vill vara med att driva in mer förnybarenergi, säger projektledare Caroline Hildahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista