RIPJAKTEN

Ripjägare: Lottningen av jaktområden slår orättvist

1:57 min

Söndagen den 25 augusti börjar årets ripjakt. Men många lokala jägare är missnöjda med det nuvarande systemet där jaktområdena på statlig fjällmark lottas ut.

Jaktområdena lottas ut via ett system på Länsstyrelsen där alla har samma möjligheter, oavsett var i Sverige de är bosatta.

Bosse Magnsson, ripjägare i Vemdalen tycker att det vore mera rättvist om ortsbefolkningen gavs företräde.

– De flesta av oss hamnar långt ner, över hundra på lotterna, och det innebär att hela första veckan kan vi inte komma ut och jaga på markerna som är häromkring. Vi får vara hemma med våra hundar om vi inte har tillgång till annan jakt.

 Han föreslår därför ett nytt system där ortsbefolkningen inte behöver delta i lottningen.

– Vi som bor här borde komma i en gräddfil och få jag utanför lottningssystemet, så kan väl turisterna som kommer sen få lotta, menar Bosse Magnusson.

Ripjakten pågår mellan den 25 augusti och sista februari. I Jämtlands län skjuts varje säsong runt 10 000 ripor.

Jägare som är bosatta i Sverige, och svenskar bosatta utomlands, har företräde till jakt på statlig mark. Detta enligt rennäringsförordningen. Enligt regeringsbeslut april 2017.

Jägare med närmare anknytning till Sverige – har också företräde enligt samma regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista