Räddningstjänst

Brand vid kraftvärmeverket i Östersund

2:47 min

Det brinner vid kraftvärmeverket i Lugnvik i utkanten av Östersund.
Larm kom vid 12.30-tiden och enligt flera inringda samtal till SOS Alarm syntes kraftig rök och öppna lågor från platsen.

Uppdatering söndag 20.52 Räddningstjänsten har nu lämnar över till Jämtkraft att fortsätta hålla koll så att inga nya bränder uppstår.

Uppdatering söndag 18.32 Räddningstjänsten med styrkor från Östersund och Brunflo är fortfarande på plats i Lugnvik.

De har nu tagit hjälp av grävmaskiner för att komma åt eldhärdarna i framförallt de stora grothögarna, det vill säga det spill i form av grenar och trädtoppar som uppstår vid trädfällning. Enligt intre befäl, Kristina Henriksson, så hoppas räddningstjänsten kunna avsluta sin insats klockan 19.00

 Uppdatering söndag 16.40 Det brinner fortfarande men med minskad intensitet. Räddningstjänsten har fortfarande personal på plats, berättar Kristina Henriksson, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund, till P4 Jämtland.

Räddningstjänst från Östersund och Brunflo är på plats med ett flertal fordon och ett tiotal brandmän.
Det har av oklar anledning, kanske genom självantändning så som det kan bli även i spån- och torvhögar, börjat brinna i en hög med flis, avsedd som bränsle till verket och branden har sedan spridit sig till flera andra flishögar på området.

– Läget på platsen bedöms vara under kontroll men det kan ta lite tid innan allt är släckt, säger Kristina Henriksson, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund, till P4 Jämtland.

Inga personer har kommit till skada och risken för spridning till byggnader bedöms som liten.

Rök sprider sig från platsen och ut över E14. Känner man obehag så ska man gå in och stänga fönster dörrar och ventilation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista