Domstolarna

Kassör i ideell förening inför rätta för förskingring

1:37 min

En kassör i en ideell förening i Jämtlands län erkänner att han förskingrat i princip alla föreningens tillgångar – drygt 700 000 kronor.

Ungefär hälften av pengarna kom från en fastighetsförsäljning och skulle användas till att renovera en föreningslokal.

Det hela uppdagades när föreningen besökte ett ungdomsläger och fick höra att deras avgift var obetald. En av ledarna kontaktade kassören som snabbt mejlade en betalningsorder, som sen visade sig sakna täckning trots att deltagarna betalat in lägeravgiften i förväg.

När samma sak upprepades på ett annat läger slog ledaren larm till ordförande, kassören stängdes av och de gjorde en polisanmälan. Kassören erkänner brottet han åtalas för, grov trolöshet mot huvudman. I Östersunds tingsrätt sa han att "det blev bara fel" och att han skulle vilja ha det ogjort.

– Han erkänner brott och säger att det här beror mycket på privata orsaker och att inkomst inte har räckt till för att finansiera den livsstil han har haft, säger åklagaren Tobias Kajbring.

Mannens försvarare vill inte ge någon kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista