Trafiksäkerhet

Patrick förlorar lastbilskörkortet efter ändrade regler

2:41 min

På grund av ett fåtal epilepsianfall i sömnen i tonåren får nu yrkeschauffören och åkeriföretagaren Patrick Jonasson sitt lastbilskörkort indraget – efter över 20 år bakom ratten.

Eftersom Transportstyrelsen sedan 2017 inte längre beviljar epileptiker undantag från ett EU-direktiv får han inte kortet förnyat.

– Det känns som barndomsdrömmen har tagits ifrån en, säger Patrick Jonasson som bor utanför Järpen.

Enligt regelverket ska man ha varit både anfallsfri och medicinfri i tio år för att få köra tunga fordon. Patrick har varit anfallsfri sedan 1994, men har fortsatt att ta sin medicin som extra försiktighetsåtgärd trots att läkare inte ansett det nödvändigt. Det är därför han nu fått sin behörighet för att köra tung lastbil indragen av Transportstyrelsen.

Beskedet från Transportstyrelsen är att den som berörs har möjlighet att överklaga eller ansöka om dispens från de medicinska kraven och få en individuell prövning.

– Det är väldigt olyckligt när enskilda personer drabbas på det här sättet och jag har full förståelse för att det innebär ett stort lidande. Men här är vi skyldiga att följa de minimikrav som ställs i EU-direktivet, säger Åsa Ericsson, utredare på Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista