SJUKTAL

Sveriges sjukaste jobb finns på äldreboenden visar granskning

1:34 min

Stressigt för personalen och många vikarier - det visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren gjort.

Sveriges sjukaste jobb finns på kommunala äldreboenden – det visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren gjort. Bräcke, Ragunda och Krokom var värst drabbade i länet.

I Krokom har sjuktalen gått ner senaste två åren - men det handlar inte bara om att kommunen själva jobbat med att få ner sjukskrivningarna. För samtidigt är pressen från Försäkringskassan att gå till jobbet stor.

– Vi har haft personal som kommit med rullator till jobbet. Man klarar inte gå långa sträckor utan rullator men ska in och jobba. Det har ju gått si och så, säger Ann-Mari Ågran, verksamhetschef på särskilda boenden i Krokom.

Krokom hade 2017 en total sjukfrånvaro på 11,5 % på ett halvår, nu är de nere på 8,4 %. Det har förbättrats bland annat genom att man är fler händer via integrations- och arbetsmarknadsåtgärder.

Zandra Larsson är undersköterska på Blomstergården. Hon är på det stora hela taget nöjd men upplever viss stress ibland.

– Stressigt i perioder med korttidsfrånvaro, men vi har inte så mycket ändå.

Kollegan Anneli Jonasson säger så här på frågan hur de boende påverkas av situationen.

– En del märker det nog, att det blir många nya ansikten. men vi gör så gott vi kan att de ska få samma, sina kontaktpersoner vid dusch och så, säger Anneli Jonasson.