Socialtjänst

Färre inhyrda socionomer har minskat kommunernas kostnader

1:37 min

Dyra hyrsocionomer har kostat länets kommuner miljontals kronor de senaste åren, men nu är läget ett helt annat.

Idag är det bara en av länets åtta kommuner som fortfarande hyr in socialsekreterare via konsultbolag.

I Härjedalens kommun lämnade den sista hyrsocionomen för några veckor sedan.

Vi är jätteglada att efter flera år av beroende av inhyrd personal så har vi nått målet, säger socialchefen Anda Embretzen till P4 Jämtland.

I Härjedalen handlar det om att kostnaderna för inhyrd personal på socialförvaltningen minskat med sju miljoner kronor i år i jämförelse med förra året.

Även Ragunda kommun, som under åren 2015-2018 la upp till sex miljoner kronor årligen på hyrsocionomer, har lyckats ställa om till att bara ha egenanställd personal.

För närvarande är det bara Strömsunds kommun, i länet, som har två inhyrda socionomer. De flesta kommuner, som P4 Jämtland pratat med, säger att det var flyktingvågen 2015 som gjorde att det blev huggsexa om socionomer.

Nu tar kommunerna emot betydligt färre flyktingar och enligt socialchef Gun Valli i Ragunda kommun finns det även andra orsaker till att de lyckats nyrekrytera. Bland annat högre löner och anpassade villkor för anställda.

– Vi är ju en avlång kommun så vi har ju kunnat placera personer på andra ställen än i Hammarstrand. För att kunna tillmötesgå och göra det lättare att rekrytera, säger hon.