Datrosräkerhet hotas tror företagare

Säkerhetshoten mot datorer på arbetsplatserna kommer att bli större i framtiden. Det tror i alla fall 200 storföretag och myndigheter som deltagit i en enkät som IT-säkerhetsföretaget SE46 låtit utföra.

Omkring 85 procent av de tillfrågade säger att IT-brottsligheten kommer att öka om tre år.

Hoten består av olika saker, alltifrån virusangrepp till regelrätta försök att ta över och fjärrstyra verksamheten. Försöket nyligen att styra över Nordeas bankkunder till en falsk webbplats, sk fishing, i syfte att lura av dem känsliga uppgifter, var exempel på det senare.

Hackeraktiviteterna på Internet har förändrat karaktär, det är en allmän uppfattning bland säkerhetsfolket. Från att ha varit unga mäns sätt att visa sig på styva linan, handlar det nuförtiden mer och mer om rena ekonomiska motiv, att sabotera företagens verksamhet, till exempel webbplatser som lever på spel- och vadslagning. Och då handlar det om helt andra metoder än elaksinnad kod som sprids allmänt. Nu är det riktade attacker. Man misstänker fula metoder i ett affärssammanhang å ute i Europa talar polisen om ny utpressningstaktik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".