Mackägare får pengar för att sätta upp etanolpumpar

Vänsterpartiets hot om att gå samman med de borgerliga och stoppa förslaget om förnyelsebara drivmedel på bensinmackar gav effekt, extra pengar skjuts till.

Enligt TT har en ny överenskommelse träffats mellan regeringen och samarbetspartierna om att extra pengar ska tillföras.

-Det finns en poäng med att inte stänga några dörrar. Vi vill dessutom vara säkra på att de nya pumparna inte tar utrymme från andra klimatinvesteringar, säger vänsterpartisten Peter Pedersen.

-En etanolpump kostar 200 000-300 000 kronor, men en pump för biogas tre miljoner. Då är det ju inte konstigt om enskilda mackägare väljer enbart etanol, säger Peter Pedersen (v).

Inför trafikutskottets möte på torsdagen kom partierna överens om att tillföra 50 miljoner kronor nästa år och 100 miljoner 2007 för att klara övergången och öppna för alternativ.

Med bidrag från de extra pengarna ska mackägarna kunna satsa på alternativ.

-Det finns en poäng med att inte stänga några dörrar. Vi vill dessutom vara säkra på att de nya pumparna inte tar utrymme från andra klimatinvesteringar, säger Pedersen.

En kontrollstation inrättas 2008. Något beslut fattades inte av trafikutskottet. Först ska finansutskottet få yttra sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".