Länsbor stödjer hårdare körkortregler

Kraven skärps på läkare som inte anmäler medicinskt olämpliga förare. De ska kunna varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, föreslår Vägverket, som har utrett läkarnas anmälningsskyldighet.

Vägverket räknar med att antalet indragna körkort av medicinska skäl kommer att öka från 4.000 till 10.000 per år och att mer än 40 liv räddas årligen.

Ett bra förslag, tyckte de i Östersund som vi talat med.
- Det är klart att är man gammal eller sjuk kanske man itne har konsentration nog för att köra bil, säger Vivianne Nyberg.

I länet dras ett hundratal körkort in per år på grund av medicinska orsaker, hälften av dem berör dementa personer. Och Hans Olof Nylén, ansvarig läkare vid körkortsenheten på länsstyrelsen, tror inte att antalet anmälningar i länet kommer att öka markant och det beror enligt honom att läkarna här redan ligger på tredje plats när det gäller att anmäla olämpliga körkortsinnehavare

Men Jan Håkansson, distriktsläkare i Krokoms kommun välkomnar trots allt förslaget.
- Vi bör ta det ansvaret, säger han till Radio Jämtland
- Det är ofta väldigt svåra bedömningar som ibland kan komma i konflikt med den vanliga läkarrollen, säger han och menar att läkaren hamnar på myndigheternas sida snarare än på patientens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".