Planerar för vinterforskning

En 500 meter lång vintertesthall för tunga fordon tillsammans med köldkammare, testbanor för fysiologiska tester och ett lager med snö för varma höstar och tidiga vårar är delar av ett jätteprojekt som planeras i Östersund

Det hela handlar om att göra staden till en riktig vinterstad med anläggningar som gör det möjligt att vetenskapligt testa idrottares fysionomi, rallybilar, långtradare o andra tunga fordon i kyla, åka skidor kanske året runt. Men det räcker inte.

Dessutom skall kylsystemen länkas samman så att delar av Gustavsbergsbacken på Frösön kan frysas samtidigt som jättebyggnaden Björntanden kan svalka sina stora glasytor under sommaren, så även sjukhuset o stans företag. Förutom också en arena vid universitet finns det enligt idémakarna själva en halvtokig idé om att göra konstfrusna banor på vattnet intill Badhusparken.

Energislukande blir alla anläggningar men värmen som blir över av kylproduktionen är tänkt att återvinnas i termosen vid skidstadion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".