Skolminister Ibrahim Baylan. Foto: Pawel Flato

Ifrågasätter regler för modersmålsundervisning

Centern motionerar i Östersunds kommunfullmäktige om att ta bort kravet på minst fem elever i en grupp för att modermålsundervisning ska ske. Det kan nämligen innebära att om fem börjat undervisningen och en faller bort av något skäl så måste ju undervisningen för de andra fyra läggas ned.

Idag bedrivs modersmålsundervisning i tio språk förutom svenska i Östersunds grundskolor. Behov finns i ytterligare 32 språk. Av dem finns inte lämpliga lärare i tre av språken. I de andra finns det färre än fem barn som behöver undervisning.

- Det är ett stort bekymmer, jag vill förklara på mitt språk, men det går inte, säger Mai Näsman från Vietnam som har svårt att prata Svenska. Hon har det svårt att prata med sina barn, efterssom dom inte kan vietnamesiska.

Hur många barn som saknar modermålsundervisning eller vad det skulle kosta att ta bort gränsen vid fem, har inte kommunens tjänstemän tagit reda på.

Mai Näsman undrar varför det ska krävas fem barn för att undervisa och skolministern som var på besök i Östersund sa att det är en ekonomisk fråga.

- Staten ställer krav på modersmålsundervisning om det finns fem elever, men vill en kommun som Östersund gå längre så är det upp till kommunen. Idag är det inte aktuellt att ändra reglerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".