50 miljoner till civilisering av länet

Jämtlands län får 50 miljoner kronor av regeringen för utvecklingsarbete efter försvarsnedläggningen.

Men vad pengarna ska gå till är det Länsstyrelsen som beslutar om.

- Jag kan inte säga vad pengarna kommer att gå till i dagsläget, det handlar både om prioriteringar och om vad projekten handlar om, säger länsrådet Uno Svaleryd.

Totalt fördelas 120 miljoner kronor till fyra regioner och länet får alltså 50 av dessa.

Men det motsvarar bara en bråkdel av de 245 miljoner som man ansökt om till omkring åtta projekt, bara till ”Björntanden” på Frösön önskade Östersunds kommun 200 miljoner kronor.

Länsstyrelsen har bara sammanställt de ansökningar som kommit från några av länets kommuner och skickat dem vidare till regeringen.

Och om det blir några mer pengar avgörs troligtvis nästa höst.

- De här pengarna tas från ett anslag som också ska räcka till flytten av myndigheterna så det beror på vad det kommer att kosta om det blir några pengar över till andra projekt, säger Helena Lefvert, ämnesråd vid näringsdepartementet till SR Jämtland.

I samband med försvarsnedläggningarna så avsatte regeringen 500 miljoner kronor till omställningsarbetet och det är av dessa som man nu fördelar miljonerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".