Vinterkräk-läget under kontroll i länet

Antalet fall av vinterkräksjuka har ökat tydligt i landet den senaste veckan enligt Smittskyddsinstitutet.

Även här i länet finns flera befarade fall av vinterkräksjuka vid bland annat skolor och förskolor men inga som verifierats med laboratorieanalyser av tagna prover.

Fram till i helgen fanns enstaka misstänkta fall inom sjukvården men större utbrott som lett till att man tvingats stänga eller begränsa intaget till avdelningar vid sjukhus eller vårdinrättningar. Det säger smittskyddsläkare Inger Andersson von Rosen till SR Jämtland.

Smittskyddsinstitutet har funnit att årets fall av vinterkräksjukan tycks vara orsakade av flera olika stammar av virus. Det ses som positivt eftersom det tyder på att det inte dykt upp någon ny, dominant form av virus.

Även om man är osäker på om det är den verkliga vinterkräksjukan man råkat ut för bör man agera som om så är fallet, menar Inger Andersson von Rosen:

- Det innebär bland annat att man bör hålla sig hemma i vart fall ett par dagar efter att man tillfrisknat, eftersom man då fortfarande kan sprida smitta.

God handhygien är som alltid A och O för att minimera risken för att bli smittad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".