Katalysatorer möjlig miljöfara

Bilarnas katalysatorer har de senaste decennierna förbättrat stadsluften men samtidigt innebär katalysatorerna i sig ett hot. De sprider nämligen små partiklar med ädelmetaller med okända effekter på hälsa och miljö.

Ett världsomfattande forskningsprojekt, lett från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, vill närmare ta reda på vad dessa främmande ämnen gör med oss.

Upptäckten att snön på Grönland innehåller ädelmetaller fastän man knappt har någon trafik var starten för studien. Ädelmetallerna det handlar om är främst platina, palladium och rhodium.

Detta kommer finnas kvar i katalysatorer inom en överskådlig framtid, tror professorn i vattenteknik och miljö vid Chalmers, Greg Morrison. Och hittills har katalysatorindustrin skjutit undan problemen men bilindustrin vill ha fram katalysatorer som inte läcker ädelmetaller även om det bara handlar om biljondelar av ett gram per kubikmeter luft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".