Skrotningspremien kan försvinna

Skrotningspremien som innebär att bilägaren får en slant för att lämna in sin gamla bil försvinner med stor sannolikhet 1 januari 2007. Den förbättring man kunnat se på antalet övergivna skrotbilar kan då försvinna.

Det blir allt färre skotbilar runt om i miljön, men det kan vara en tillfällig förbättring tror vissa.

Det beror på att skrotningspremien, som innebär att bilägaren får en slant för att lämna in bilen, med stor sannolikhet försvinner 1 januari 2007.

Något som kan drabba miljön hårt, tror Lars Adebring, som har en bilskrot i Malmby utanför Strängnäs, möjligheten att till och med få pengar för sin gamla skrotbil försvinner med premien.
- Då kan vi inte ge dom några pengar för bilarna och då tror jag inte kunderna kommer till oss, jag tror vi kan få samma scenario som tidigare, säger han till Sveriges Radio.

Från 1 januari 2007 ska bilägare, enligt ett EU-direktiv, kunna lämna in sina bilar helt gratis. Idag tar bilskrotarna ut en avgift som kan betalas med skrotningspremien.

Men trots att man idag får pengar för att lämna in sin bil så lämnas varje år tusentals bilar på felaktiga platser där de skadar miljön. Därför anser statskontoret, som utreder bilskrotningens framtida finansiering på uppdrag av regeringen, att systemet med skrotningspremien inte fungerar och vill slopa det.

Men Lars Alm, på stiftelsen Håll Sverige Rent, är orolig för vad det skulle innebära för miljön. Han ser gärna att det finns någon morot kvar för att bilägarna verkligen ska lämna in sina skrotbilar.
- Det måste finnas något incitament för att inte bilar ska bli lämnade i naturen säger Lars Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".