Nya lagar påverkar plånboken

Nu är det här - det nya året - och med det en rad nya lagar och regler som trätt i kraft från årsskiftet. I många fall är det förändringar som får följder för din plånbok.

Barnfamiljerna hör till dem som får tillskott i kassan. Barnbidraget höjs med 100 kronor per månad och barn. För andra barnet utgår ytterligare 100 kronor per månad. Och från tredje barnet plussas flerbarnstillägget på med 100 kronor per månad.

Föräldrar som studerar med studielån får dessutom ett särskilt, skattefritt, barntillägg till studiemedlen - baserat på antalet barn. För ett barn blir det 476 kronor extra i månaden.

Villa- och fastighetsägare kan under de kommande fem åren få stöd för att byta uppvärmningssätt - från direktverkande el till fjärrvärme, värmepump eller solvärme exempelvis.

På minussidan får hushållen räkna in bland annat höjd avfallsskatt, 60-procentiga höjningar av fordonsskatten för lätta bussar och lastbilar och att elskatten höjs med 0,7 öre per kilowattimme, som en del av den gröna skatteväxlingen.

Elbolagen blir skyldiga att betala ersättning till kunderna vid elavbrott som varar minst 12 timmar.

En ny lag skärper kraven på skolorna att agera om elever utsätts för mobbning eller andra kränkningar.

Och är det något av det här du vill protestera emot så kom ihåg att från första januari i år gäller maskeringsförbud för den som deltar i demonstrationer...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".