Stor brand ödelade industrilokal i Backe

En omfattande brand utbröt vid tretiden natten mot söndag i en stor industrilokal i Backe i Östjämtland. Två vägar i området fick spärras av eftersom explosionsrisken var stor.

Tre räddningstjänster bekämpade branden och som mest var 20 brandmän sysselsatta med arbetet.

Eftersom det fanns gastuber i byggnaden var explosionsrisken stor och det smällde även när räddningstjänsten kom till platsen.

Vägen mellan Junsele och Backe stängdes av liksom vägen mellan Ramsele och Backe, samt tågbanan förbi orten. Men vid åttatiden på söndagsmorgonen var branden under kontroll och vägavspärrningarna släpptes och eftersläckningsarbete inleddes.

Men förödelsen i den cirka 1000 kvadratmeter stora byggnaden är omfattande och stora värden beräknas ha gått upp i rök, säger räddningsledaren Ulf Svensson till SR Jämtland.

Han beskriver släckningsarbetet som dramatiskt och svårt eftersom det var nära 25 minusgrader i området och vattnet frös.

På söndagsförmiddagen forsatte räddningstjänsten med eftersläckningsarbete och polisen ska göra en teknisk undersökning av brandplatsen så snart det är möjligt.

Brandorsaken är ännu okänd men branden ska ha startat i pannrummet på det som tidigare varit AMS verkstad.

Ingen människa kom till skada i branden.

Carina Hedström, ägare till företaget Carinas däck- och reparationsservice som höll till i lokalerna är förkrossad.

- Man kan ju alltid köpa nya grejor. Det är arbetet man lagt ner,  känslan för allt, som värst, säger hon till Radio Jämtland.

Hon lyckade dock rädda bland annat datorer och bokföringsmaterial ur branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".