Nytt Internet i fjällvärlden

Renskötare och andra människor som bor och arbetar i extrem glesbygd ska kunna använda Internet, fast de inte ens har full mobiltäckning.

Forskare vid Luleå tekniska universitet jobbar tillsammans med Sirges sameby i Norrbotten med att utveckla en ny form av trådlös Internetuppkoppling.

Tekniken bygger på att ett antal användare har samma typ av trådlös sändare och mottagare. De som har med sig en bärbar dator med den här typen av trådlös enhet kan därmed fungera som ”slavsändare” för varandra.

Tekniken kallas för Disruption tolerant network, ungefär avbrottstolerant nätverk. Information som ska överföras försvinner inte om uppkopplingen bryts utan överföringen fortsätter så snart täckningen blir tillräcklig igen. Användarna blir ett slags vandrande relästationer för varandra tills informationen når och kan föras vidare i fasta nätet.

- Nackdelen är att e-post och annan information kan få ganska lång fördröjning men tekniken är intressant också för u-länder och i katastrofområden, säger Maria Udén vid institutionen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Till sommaren hoppas de kunna genomföra praktiska försök i lite större skala bland annat med hjälp av pengar från EU:s mål 1 program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".