Protester mot försäljning av Kullsta skola

Ragunda kommun vill sälja det stora träslottet till två skånska familjer som planerar att flytta in. Men då blir de föreningar som idag har aktiviteter där utan lokaler.

Kullsta gamla skola utanför Hammarstrand har varit med om en hel del sedan det magnifika trähuset byggdes i början av förra seklet.

Ett unikt och mycket vackert hus, där det fortfarande springer barn i trapporna - men det kostar att ha. Därför vill nu kommunpolitikerna i Ragunda sälja det, till två skånska familjer som tänker flytta till Hammarstrand. Dom ska i så fall få huset för vrakpriset 45 000 kronor. Men planerna på försäljning har väckt starka känslor och protestlistorna går runt.

Idag är huset redan något av ett allaktivitetshus med vävstuga, gym och föreningslokaler.

Men kommunpolitikerna, som har det ekonomiska ansvaret, ser problemen. Snart måste huset renoveras för kanske en miljon. I april ska kommunfullmäktige slutgiltigt besluta om gamla skolan ska säljas till privatpersoner för 45 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".