Oenighet om jakt och fiske

Den statliga utredaren Sören Ekström föreslår i jakt- och fiskerättsutredningen som presenteras i dag att förvaltningen av jakt i fjällen flyttas från länsstyrelserna till ett nytt samförvaltningsorgan där rennäring, markägare och staten gemensamt ska besluta.

Förslaget får kritik från Svenska Jägareförbundet som befarar att det skulle skapa en omfattande byråkrati kring jakt- och fiskerättigheterna och inte lösa motsättningar kring jakt och fiske i fjällen.

(-Vi inom Jägarförbundet tycker att det här förslaget kan gå till papperskorgen. Det kan inte ligga som underlag för någon proposition till riksdagen, säger Åke Sandström, Svenska Jägarförbundets länsordförande i Västerbotten och ledamot av förbundsstyrelsen.

Utredaren Sören Ekström tyckte att uppdraget var mycket svårt att genomföra eftersom det saknas ett allmänt rättsmedvetande kring frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".