Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteavdrag för boende i norra Sverige gynnar inte tillväxten

Publicerat fredag 20 januari 2006 kl 09.46

Få tror på regeringens förslag om höjt grundavdrag för de som bor i glesbygd i mellersta och norra Sverige. Skatteavdraget ger viss kompensation för långa bilresor. Men det stimulerar inte den ekonomiska tillväxten. Det anser de allra flesta myndigheter och organisationer som yttrat sig över förslaget.

-Vi tror inte att det här får någon tillväxteffekt, säger Göran Hallin, planeringschef på Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS).

Den proposition som regeringen ska lägga fram i vår om ett så kallat glesbygdsavdrag väntas ge omkring 900 kronor i lägre skatt per år. Det är alldeles för lite för att få några tillväxteffekter i de berörda glesbygdsområdena enligt ITPS.

ITPS menar i stället att sänkta arbetsgivaravgifter hade kunnat vara betydelsefullt för småföretag och därmed gett mer valuta för pengarna. Vissa infrastruktursatsningar hade kunnat ge ännu bättre effekt.

Glesbygdsverket tycker att det är bra att glesbygdsbor kompenseras för att de har långt till bland annat jobb, affärer och nöjen, men hade gärna sett stimulansåtgärder också för näringslivet.

-De här pengarna går till individen, någon direkt tillväxtskapande effekt ser man inte, säger generaldirektör Kerstin Wallin.

Regeringen har låtit utreda förslaget om regionalt förhöjt grundavdrag. Utredningen var klar i höstas. Den rekommenderade andra åtgärder för glesbygden, främst sänkningar av arbetsgivaravgiften.

De slutsatserna fick stöd av nästan samtliga myndigheter och organisationer som yttrade sig.

LO pekade på konstiga fördelningspolitiska effekter och undrade varför två personer som tjänar lika mycket ska betala olika mycket i skatt för att den ena bor i Norrlands inland och den andra i Stockholm.

Utredningen kom fram till att om glesbygdsavdraget införs, så bör det gälla i EU:s stödområde A. Där bor omkring 316 000 personer med beskattningsbar inkomst. En nackdel är att endast delar av vissa kommuner skulle omfattas: Boden, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Örnsköldsvik och Mora. Det kan enligt utredningen ställa till med ”vissa olägenheter”.

Skatteverket har med kraft avstyrkt förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".