Ny körkortutbildning välkomnas

Körskolorna i länet välkomnar den nya utbildning som från årsskiftet krävs för dem som vill börja övningsköra privat - både handledare och körelever måste gå kursen.

Och trots merkostnaden för utbildningen så blir körkortet i slutändan billigare och övningskörningen mer trafiksäker, säger Erik Molund trafiklärare i Östersund:

Varje år dör två till tre personer i landet i samband med privat övningskörning. Den nya utbildningen tar ungefär en halv dag och består av tre olika delar.

Och den behövs, enligt trafikläraren Lasse Andersson - eftersom många gör fel och får lära om när de kommer till körskolan. Men kursen kostar pengar. 500 kronor per person tänker de trafiksskolor i länet som Radio Jämtland pratat med ta. 

Och före årsskiftet var det väldigt många fler som ansökte om handledartillstånd hos länstyrelsen eftersom många ville undvika kostnaden. Men att gå utbildningen kan i slutändan bli billigare för den som tar körlektioner, hävar flera av trafiklärarna:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".