Projekt med kortad arbetstid misslyckades

Östersunds kommun satsade fyra miljoner på ett försök att minska arbetstiden för en grupp anställda för att därigenom minska sjukfrånvaron och utreda vilka välfärdseffekter kortare arbetstid skulle innebära. Men försöket blev en flopp. Utvärderingen visar att man inte fått ut några användbara kunskaper till följd av försöket.
Utvärderingen visar att försöket pågått under för kort tid för att man skall kunna dra några generella slutsatser samtidigt som försöksgrupperna antas ha varit för små. Inga märkbara effekter av arbetstidsförkortningen har gått att mäta så att man har statisktiskt säkerställda mätresultat. Till exempel har man inte kunna mäta några minskade sjukskrivningar till följd av den förkortade arbetstiden då sjukskrivningarna i stället ökade. Visseligen säger man i utvärderingen att ökningen ligger på ett fåtal personer och att orsaken till sjukskrivningarna ligget för det att projektet påbörjades. Men det finns positiva effekter också. Männen i försöksgruppen uppger att de upplevt högre livskvalitet under försöket och de visar också att man mera än kvinnorna kunnat utnyttja den ökade fritiden. Kvinnorna tycker att de sent och dåligt fick inflytande över försökets upplägg och att de därför hade svårt att anpassa arbetet till de nya förutsättningarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".