Kosovos president död

Kosovos president Ibrahim Rugova har avlidit, uppgav tjänstemän i Pristina på lördagen. Rugova, känd som storrökare, led av lungcancer. Han blev 62 år.

Rugova avled just som förhandlingar om Kosovos framtida status ska inledas under ledning av den finländske expresidenten Martti Ahtisaari, FN:s särskilda sändebud.

Formellt är Kosovo ännu en del av Serbien, om än med eget parlament och egen regering. I praktiken står området under internationell förvaltning av FN, men EU ska ta över en del av uppgifterna.

När Ahtisaari besökte Kosovo i november träffade han Ibrahim Rugova och premiärminister Bajram Kosumi som ett led i förberedelserna inför samtalen. Det har dock stått klart en tid att Rugovas hälsa var så svag att han inte skulle kunna delta i de avgörande förhandlingarna.

Kosovo är ungefär lika stort som Skåne, med strax under två miljoner invånare. Mer än 90 procent är etniska albaner.

I början av 1998 utbröt strider mellan den kosovoalbanska gerillan UCK och jugoslaviska trupper. Striderna ledde till fördrivning av en miljon kosovoalbaner våren 1999. Oroligheterna avbröts först sedan Nato bombat Jugoslavien.

Efter kriget bodde färre än 100 000 serber kvar, de flesta i isolerade enklaver samt norr om den delade staden Mitrovica.

Kosovo gjordes i juli 1999 till skyddsområde under FN, bevakat av den internationella fredsstyrkan Kfor, där bland andra svenska soldater deltar.

Serbien-Montenegro vill behålla Kosovo, medan albanerna vill ha självständighet.

Finlands förre president Martti Ahtisaari är chef för förhandlingarna om områdets framtid, som väntas leda till ett förslag under året. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".