Hemlösa får gratis tandvård

Hemlösa i Östersund ska erbjudas gratis tandvård hos de privata tandläkarna.

Initiativet kommer från den engagerade frisören Arne Gräns, som tidigare stöttat bland annat kvinnojouren, och som nu väckt intresset hos några av de privata tandläkarna.

- När det gäller de hemlösa har de inte ens en adress som en kallelse kan skickas till, säger Arne Gräns.

Tandläkaren Katja Edling stödjer hans engegemang:

- Det är behjärtansvärt, jag tror inte att de hemlösa har prioriterat sin tandvård säger hon.

Det finns närmare 100 hemlösa i Östersund. Några av dem kommer till den kommunala verksamheten brytpunkten på Solliden, som erbjuder tillfälligt boende, och det är främst de som kommer att erbjudas hjälp. Arne Gräns har redan samlat ihop kläder som skänkts till dem.

Arne Gräns är också känd för sitt engagemang mot våld. I höstas lät han tillverka Konstapel Gräns, en vindflöjel i form av en polisman som ska symbolisera civilkurage - den såldes till företag och organisationer och förtjänsten, 40 000 kronor, gick till kvinnojouren.

Nu ska en tavla, troligen en littografi göras på Konstapel Gräns och pengarna från den försäljningen ska gå till de hemlösa.

När det gäller gratis tandvård för hemlösa finns inget beslut än, men mycket tyder på att socialtjänsten kommer att stå för en del av kostnaden. Täcker det inte hela behandlingen kan de privata tandläkarna tänka sig att själva stå för en del av behandlingen.

- Det får vi diskutera tillsammans, men det kan vi säkert lösa på något vis, säger Katja Edling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".