85 lärartjänster hotade i Östersund

Chockbesparing eller små förändringar - så olika tolkningar gör centern och socialdemokraterna av det ekonomiska läget för skolorna i Östersund.

Socialdemokraterna, som styr kommunen, menar att läget är under kontroll, medan centerns oppositionsråd Carina Zetterström slår larm om att 85 lärare ska bort.

- Det har kommit ett besparingsförslag efter det att kommunfullmäktige fattade sitt beslut som omräknat blir 80 till 85 tjänster ,säger Carina Zetterström. Hon menar att de 13-16 miljoner som ska sparas kommit som en chock och att kommunledningen inte haft koll på ekonomin. Nu måste ett stort antal lärartjänster offras eftersom planeringen varit så dålig.

Men socialdemokraten Harriet Svaleryd, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att de 13 miljonerna handlar om att omfördela pengar, bland annat till friskolorna som får allt fler elever, Svaleryd medger visserligen att nämnden glömt att räkna med 7 miljoner till friskolorna, men att läget ändå är under kontroll. Besparingen drabbar inte barnen, och det är inte ens säkert att någon lärare sägs upp, enligt Svaleryd.

- Jag hoppas att det inte ska bli några uppsägningar, istället ska vi göra nya organisationer och anpassa efter elevunderlaget, det är alldeles för tidigt att säga att någon ska behövas sägas upp, säger Harriet Svaleryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".