Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många far illa i onödan när det handlar om alkholmissbruk

Publicerat fredag 27 januari 2006 kl 06.56

Länets myndigheter måste samarbeta bättre för att förhindra att personer med missbruksproblem hamnar mellan stolarna, det var budskapet när en projektgrupp i dag presenterade sitt program för minskade alkoholskador i länet.

Med resurser från både polisen, länets kommuner, landstinget och länsstyrelsen ska arbetet bli bättre. Personal som kan komma i direktkontakt med problematiken ska få bättre utbildning och handledning. Och dom olika myndigheterna ska tillsammans utarbeta strategier.

För som det är idag fungerar det inte bra, det berättar primärvårdsöverläkaren Alf Lerner

- Alla våra myndigheter kan vara inblandade i en och samma familj, det kan vi lyfta fram många exempel på och det fungerar inte bra, säger han. Polis och sjukvård, alkoholtillsyn, socialtjänst och skola har chans att väcka en tanke om en enskild persons alkoholvanor.

Polisen i länet har redan börjat samarbeta med kommunernas socialtjänst för att framförallt personer med ett missbruksproblem snabbt ska få hjälp. Länsstyrelsen är på gång med ett utbildningsprogram för krogägare med utskänkningstillstånd, skådespelare ska testa hur en överförfriskad kund behandlas.

Och nu ska myndigheterna tillsammans hitta vägar att föra ut kunskapen till dom som möter problemen. För det kan vara svårt att ställa frågan.

- Det är lite grann en lättja hos den enskilde vårdgivaren, ställer man inte frågan kanske man måste följa upp och ta prover, det är inte min uppgift kan man resonera, berättar Alf Lerner.

Men genom att visa på de effekter det kan få om man väcker frågan hos missbrukaren själv, hoppas man nu motivera personalen ytterligare.

- Sedan vet vi av erfarenhet att det som mäts det görs, ingen vill vara sämst i klassen, säger Thomas Andersson Samhällsmedicinsk sekreterare inom landstinget och länssamordnare för den nya projektgrupp som arbetar för att minska alkoholskadorna i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".