Oro bland lärare och elever när skolorna tvingas spara

Skolorna i Östersund ska spara igen - den här gången handlar om minst 13 miljoner kronor som ska tas från kommunala grundskolan och gå till bland annat friskolorna och förskolan.

Men vad sparkravet leder till har våra styrande politiker olika uppfattningar om.

Centerpartisten Carina Zetterström hävdar att 85 lärartjänster är i fara och socialdemokraten Harriet Svaleryd menar att det inte blir några större förändringar.

För personalen i skolorna blir det här en osäker vårtermin, innan det är klart var pengarna ska tas. Björn Håkansson är fackligt ombud för lärarna på Fagervallskolan:

Risken är att eleverna drabbas, menar Björn Håkansson, för hur man än vänder på det så blir det färre vuxna per barn när skolan ska spara. Och i lärarrummet på Fagervallskolan pratas det mycket om hur det ska bli.

- Omfattningen på de här sparkraven har nog inte gått upp för alla än, så ja jag tror att det kommer att bli tufft, säger Björn Håkansson.

- Det här känns ju inte kul, dels för att vi blir utan jobb och för att eleverna får det sämre, säger Maria Karlsson, fritidspedagog på Fagervallskolan i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".