Forskare i Östersund anmäld för plagiat

En forskare vid Arbetslivsinstitutet har anmälts för ett omfattande plagiat, eller direkt avskrivning, av svensk text. Forskaren har en 50-procentig tjänst som gruppledare i Östersund, forskaren avskiljs nu från ledaransvaret.

- Vi kan inte ha förtroende för forskaren som ledare och företrädare när det här har uppkommit, däremot bedömmer jag att forskaren kan ha kvar sin anställning, säger generaldirektören Mikael Sjöberg till Radio Jämtland.

Plagiatet upptäcktes av den grupp som forskaren ingår i på en annan ort i landet, Mikael Sjöberg berömmer därför den egna kvalitetssäkringen som gjordes att rapporten aldrig publicerades.

Det var kollegor i forskargruppen som granskade texten som också anmälde händelsen. En internutredning om huruvida det fanns saklig grund för anmälan har gjorts. Forskaren kommer från och med i dag inte längre att kvarstå som forskningsledare. Ärendet går nu vidare till personalansvarsnämnden.

Forskaren skulle göra en litteraturöversikt och hittade en rapport som redan innehöll det forskaren skulle sammanställa. Forskaren borde antingen ha markerat tydligt vad som kom från rapporten eller konstaterat att det inte behövde göras en egen sammanställning på samma ämne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".