Fick lida både före och efter operation

I stället för röntgen blev en 76-årig kvinna Härjedalen som hade svårt att gå efter en fallolycka hemskickad med värktabletter.

Efter att den behövliga lårbensoperationen tillslut genomförts hade kvinnan fortfarande ont, men då bedömdes hennes infektion som influensa. Men den egentliga orsaken var att skruvarna efter operationen gått in i leden.

Nu har Socialstyrelsen granskat både händelserna och kommit fram till att kvinnan har utsatts för onödigt lidande och att en del av ansvaret ligger på den läkare som inte röntgade kvinnan vid det första tillfället.

I anmälan till Socialstyrelsen skriver medicinskt ansvarig sjuksköterska att patienten som bor på ett gruppboende i Härjedalen har nedsatt förmåga att uttrycka sig och att vårdpersonalen upplever att de har fått trycka på för att till sist få en röntgenundersökning genomförd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".