Lättare få jobb i glesbygden

Det är lättare att få jobb i glesbygden än i storstäderna - i varje fall om du är invandrare, det visar en rapport från Glesbygdsverket.

Undersökningen visar till och med att det i norrländska glesbygdskommuner finns en grupp invandrare som har lägre arbetslöshet än infödda svenskar.

Det handlar om invandrare som bott en längre tid i Sverige och sen väljer att flytta till glesbygden, Bland dom är sysselsättningen högre än bland svenska glesbygdsbor. Men även om man ser till hela invandrargruppen, också de nyinflyttade, så är det fler som har jobb på små orter. Det gäller särskilt kvinnor. 63 procent av utlandsfödda kvinnor i glesbygden har arbete, jämfört med 58 procent i storstadsområdena.

Glesbygdsverket har också intervjuat invandrare på små orter om hur de trivs - och de allra flesta känner sig hemma trots att de kommer till en landsbygd som inte alls liknar den i hemlandet; som har funnit att det är lättare för den som är född i ett annat land att integereras, komma in i samhället, på en liten ort än i en storstad.

Alina Sjödin kom från Ukraina till Backe för fem år sen och har just fått ett nytt jobb som ekonomiassistent på Strömsunds kommun. Jobbet har hon fått kämpa för, men att trivas i Backe har inte varit svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".