Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första steg mot avtal samebyar-markägare

Renbetesförhandlarna i Härjedalen har nu tagit fram ett grunddokument i 17 punkter för avtalen mellan samer och markägare.

Förhandlingarna ska leda till ett pris som renägare ska betala för att få beta sina renar på privat mark i Härjedalen, en följd av att man förlorade rätten till bete i domstol, det berättar Sameradion.

Dokumentet reglerar formerna för hur en överenskommelse ska se ut. En av förhandlarna på samebysidan är Anders Kråik och han är inte riktigt nöjd med dom 17 grundbultarna.

- Det saknas en långsiktighet. Själva grundförutsättningen för rennäringen är ju att man kan nyttja ett fritt bete i naturen. Det har ju med ekonomin att göra och det är också kopplat till långsiktighet, säger han

Snäv tidsram
Penningbelopp nämns överhuvudtaget inte alls i dom 17 grundbultarna. Men markägarna krävde, innan förhandlingarna kollapsade, 20 kronor per hektar. Det skulle innebära 3,6 miljoner kronor räknat på 180-tusen hektar.

Skogsstyrelsen gjorde en uträkning och kom fram till att en skälig kostnad vore en till tre kronor per hektar. Det motsvarar en halv miljon kronor, räknat på 3 kronor/hektar.

- Rennäringen är ju inte den mest ekonomiskt lönsamma näringen. Det tar tid att bygga upp och få ett kapital att växa. Det är ekonomiskt svårt att ha ett avtal som regleras utifrån en så pass snäv tidsram som 5 år, säger Anders Kråik

Är det en bra lösning att utgå ifrån dom 17 grundbultarna?
 - Avtalet för rennäringen är ju absolut en nödåtgärd. Nu får vi väl se vart det barkar väg eftersom markägarna som förhandlingspart börjar att hoppa av. Det är lite svårt att säga om vi överhuvudtaget kommer att ha en motpart framöver, säger Anders Kråik.

Dokumentet är första steget mot en överenskommelse efter det att samerna förlorade rätten till vinterbete på privat mark. Det reglerar formerna för hur en överenskommelse ska se ut. Sedan ska man förhandla fram vad renägare ska betala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".