Fågelinfluensan närmar sig Sverige

Fågelinfluensa H5N1 konstaterat på svanar på Rügen -Smittskyddsregler från i höstas för tamfåglar införs direkt.

EU-kommissionen har meddelat att H5N1 har konstaterats på svanar från den tyska ön Rügen i Östersjön. I nuläget står det inte klart om det rör sig om den aggressiva formen av H5N1. Jordbruksverket har i samråd med Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) beslutat att samma smittskyddsregler som gällde i höstas för tamfåglar direkt ska införas igen, i syfte att begränsa kontakten mellan vilda och tama fåglar.

Exempel på reglerna

För höns och kalkoner som hålls i kommersiellt syfte gäller följande:

· De ska inte komma i kontakt med flyttfåglar.

· De ska hållas inomhus. Om fåglarna inte kan tas inomhus ska de utfodras och ges vatten inomhus eller under skydd utomhus som förhindrar att de kommer i kontakt med flyttfåglar

· De ska inte ges vatten från öppna vattenytor där det finns en risk att flyttfåglar vistas.

Andra fåglar:

· Utställningar och liknande arrangemang med fåglar är inte tillåtna. Jordbruksverket kan ge undantag från förbudet efter en riskbedömning.

· För andra fåglar som hålls i fångenskap gäller Jordbruksverkets allmänna råd; att ta in fåglarna om det är möjligt. Om detta inte är möjligt bör fåglarna utfodras på skyddade platser.

Reglerna gäller hela landet. Detta är en skillnad mot i höstas då reglerna enbart gällde vissa regioner. Jordbruksverket inväntar ytterligare information och analyserar situationen kontinuerligt tillsammans med SVA. Det finns beredskap för att vidta ytterligare åtgärder om det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".