Sköldkörtelsjukdomar vanligare än många tror

Många länsbor kan ha problem med sköldkörteln utan att de vet om det. Kraftig trötthet och viktförändringar kan vara några symptom.

Problemen kan beropå antingen överproduktion eller underproduktion i sköldkörteln. 38-årige Pelle Lindblad i Östersund var sjuk i över ett år innan han fick rätt diagnos.

- Jag blev extremt trött och gick först upp mycket i vikt sedan rasade jag i vikt och fick en vilopuls på 120, säger Pelle Lindblad. Men efter ett och ett halvt år fick han diagnosen giftstruma, som dock sällan drabbar unga män.

Annars är problem med sköldkörtel mycket vanligare än många tror. Här länet tvingas många människor äta medicin resten av sina liv pågrund av överproduktion eller underproduktion i sköldkörteln, exakt hur många finns dock inga siffror på. Och många går sjuka länge innan de får en diagnos.

- Svårast är det att upptäcka om någon har underproduktion i Sköldkörteln, det kommer ofta smygande och ger för låg ämnesomsättning viktökning och extrem trötthet, säger överläkaren Olle Wålinder till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".